Doradztwo gatronomiczne: Picollo latte czyli o kawach mniej znanych

filizanka kawy i ręka nalewajaca mleko

Zanim Wam o nich opowiem, zaczniemy od małej awantury o cappuccino. Choć definicja
prawdziwego włoskiego cappuccino jest bardzo prosta – espresso, mleko i śmietanka w równych
proporcjach, niektóre kawiarnie mocno modyfikują ten przepis próbując zaskoczyć klientów czymś nowym.

Na przykład w Stanach Zjednoczonych cappuccino uważa się za jesienną kawę z kremem, bardzo
często z dodatkiem mocno słodkiego syropu.

Prawdziwe cappuccino czyli jakie?

W Skandynawii trzymają się bardziej klasycznego przepisu, kładąc nacisk na zachowanie trzech
wyraźnych warstw tej kawy: kawy, gorącego mleka i mleka spienionego z konsystencją śmietanki.
Włosi upierają się z kolei, że przed podaniem, wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, aby
napój miał konsystencję aksamitnej pianki.

Dla mnie cappuccino to klasyka sama w sobie i zdecydowanie zaufałabym w tej kwestii Włochom. Na
żadne syropy, dodatki i inne wariacje nie ma tu miejsca.
Ale jeśli chcecie zaoferować klientom dużo bogatszą ofertę kaw z mlekiem niż tylko cappuccino czy
popularna ceffe latte, jest na to sposób.

Cartado, bonbon, dirty chai latte czyli o kawach mniej znanych.

Przygotowałam dla Was kilka propozycji, które z pewnością zaciekawią Waszych gości i wzbogacą
Waszą kartę menu.

  • Macchiato – 30 ml espresso i kropla spienionego mleka podawane w filiżance demitasse.
  • Cafe con leche – kawa podawana w filiżance o pojemności 150 ml w proporcjach: 30 ml
    espresso i 90 ml gorącego mleka.
  • Cartado – 30 ml espresso i 30 ml gorącego mleka podawane w szklance tumbler z grubego szkła.
  • Bonbon – podawane w filiżance demitasse 30 ml espresso i 30 ml skondensowanego, lekko
    słodkiego mleka.
  • Cortadito – 30 ml espresso, łyżeczka cukru trzcinowego oraz 30 ml gorącego mleka i 30 ml spienionego mleka.
  • Cortadito podaje się w szklance tumbler z grubego szkła.
  • Picollo latte – podawane w filiżance demitasse w proporcjach: 20 ml espresso ristretto, 60 ml
    gorącego mleka i 10 ml spienionego mleka
  • Espressino – podawane w filiżance demitasse 30 ml espresso, 30 ml gorącego mleka oraz
    warstwą kakao.
  • Cafe au lait – 90 ml espresso i 60 ml gorącego mleka podawane w dużej filiżance.
  • Dirty chai latte – podawane w filiżance o pojemności 200 ml w proporcjach: espresso 30 ml, czarna herbata 60 ml, 90 ml gorącego mleka i 10 ml spienionego mleka.
  • Brevo – podawane również filiżance 200 ml: 60 ml espresso, 60 ml kremu powstałego ze
    zmieszania gorącego mleka i spienionego mleka oraz 60 ml spienionego mleka.
  • Caldo – 60 ml espresso i 180 ml kremu powstałego ze zmieszania gorącego mleka z kremem powstałym ze spienionego mleka. Caldo podajemy w szklance tumbler z grubego szkła o pojemności 250 ml.

Której kawy najbardziej chcielibyście spróbować?