Oczywistym jest, że otwierając kawiarnię, restaurację czy bistro, nie poprowadzimy lokalu sami. Musimy zatrudnić pracowników, a dobrze dobrany zespół będzie miał bezpośredni wpływ na
powodzenie naszego biznesu. Czym się kierować podczas rekrutacji pracowników do kawiarni?
Najważniejsze są:
– umiejętności
– zręczność
– osobowość
– empatia
Dobry i profesjonalny zespół w gastronomii to:
– odpowiedni sposób komunikowania się z klientem,
– profesjonalna obsługa i sprawny serwis,
– kultura osobista,
– zaangażowanie
Doświadczony właściciel a profesjonalny pracownik
Wydaje się rzeczą oczywistą, że właściciel lokalu gastronomicznego powinien znać się w 100 % na
pracy i funkcjonowaniu lokalu. Znajomość zagadnień i tajemnic przestrzeni gastronomicznej, pozwoli
mu przy ścisłej współpracy z menadżerem, odpowiednio i profesjonalnie przeszkolić wybrany personel.
Twój zespół jest najlepszą reklamą
Dobry zespół to nie tylko sprawnie dostarczone zamówienie. Empatia kelnera i profesjonalna obsługa klienta mają ogromny wpływ na to, czy klienci będę odwiedzać właśnie Twój lokal.
Kultura osobista personelu i odpowiednie przeszkolenie
Kulturalny i sympatyczny pracownik może przekonać do świadczonych usług nawet najbardziej
ekscentrycznego klienta. Twój personel powinien być tak przeszkolony i przygotowany do pracy, aby
nawet niefortunne pomyłki i inne nieprzewidziane sytuacje potrafił rozwiązywać z uśmiechem na twarzy.
Dobry personel, to zadowolony personel
Nie zbudujemy dobrego zespołu, jeśli pracownik nie będzie odpowiednio wynagradzany a atmosfera
w pracy będzie daleka od poprawnej. Ciągłe niezadowolenie szefa czy pokrzykiwanie managera na
pracowników np. w godzinach największego szczytu, to sytuacje absolutnie niedopuszczalne.
Proszę pamiętać, że klienci często opuszczają takie miejsca, gdzie w powietrzu unosi się stres i niezadowolenie.
O czym musisz pamiętać wybierając nazwę restauracji czy kawiarni, jak stworzyć najlepszy zespół w
gastrobiznesie, jakie warunki techniczne musi spełnić Twój lokal – o tym koniecznie musisz wiedzieć
jeśli podjąłeś już decyzję aby otworzyć własny biznes gastronomiczny.